Wielkanocny mazurek

Tak w skrócie przebiegał proces tworzenia mojego mazurka z czarną porzeczką i białą czekoladą.
Do wykonania spodu użyłam:
– szklanki mąki 
– ok 100g miałkiego cukru
– 2 żółtka
– ok 150g masła

Wymieszałam składniki. Dokładnie ugniotłam je ze sobą, co zajęło mi trochę czasu aby powstała jednolita masa. Kulę ugniecionego ciasta włożyłam na ponad pół godziny do lodówki. 
Po upływie 30 minut wyjęłam ciasto i pokroiłam w plastry. Ułożyłam je na blaszce i rozgniotłam wypełniając po same brzegi. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni i w między czasie widelcem zrobiłam dziurki w cieście.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 15-20 minut. 
Wyjęłam i ostudziłam lekko spód.
Na przestudzone ciasto położyłam powidła z czarnej porzeczki. A w tym samym czasie rozpuściłam białą czekoladę w kąpieli wodnej.  Czekoladą skropiłam ciasto a następnie posypałam kolorową posypką.

Ta dammmm!!! 

Mazurek gotowy! 
Smacznego.

* zdjęcia mojego autorstwa


 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + 15 =