A na deser Stracciatella

Dzisiejszy przepis, który chcę Wam przedstawić można potraktować jako osobny posiłek np. na podwieczorek lub jako dodatek do samodzielnie przyrządzonego domowego ciasta.
 
Nazwałam go Stracciatella, gdyż w smaku przypomina właśnie ten deser, a wcale nie było to moim zmysłem by go przygotowywać. Jak to ostatnio mam w zwyczaju przygotowuję posiłek z tego co aktualnie znajduje się w domu (bez zbędnego robienia zakupów). No i wyciągnęłam z lodówki jogurt waniliowy, dodałam troszkę cukru kokosowego oraz płatków migdałowych i cocoa nibs. Wszystko zmiksowałam i ot tak wyszedł mi super smaczny posiłek.
 
Skład:
 
– jogurt waniliowy
– migdały w płatkach
– cocoa nibs
– cukier kokosowy
 
 
A później wpadłam na pomysł by upiec ciasto marchewkowe, z przepis Agnieszki Maciąg. Posypałam wierzch płatkami migdałów przez co podczas krojenia można usłyszeć cudowny dźwięk, pękających, upieczonych płatków. Coś wspaniałego. Oczywiście kawałek ciasta zostało polany musem stracciatella.
 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − dwanaście =