Kurczak w mleku kokosowym i pistacjach

 
Jak dobrze wiecie, nie często jadam mięso. Tak naprawdę to próbuję całkowicie pozbyć się go ze swojego codziennego menu. Czasem jednak zdarza mi się zjeść rybę lub białe mięso. Są to wtedy wymyślne przepisy aby nie było monotonii. Poza tym lubię próbować nowych smaków. Tym razem mając połowę puszki mleka kokosowego, które zostało mi  z ostatniego pomysłu na niebiański deser, postanowiłam połączyć je z orzechami i zrobić coś niecodziennego. Zapraszam na przepis poniżej.
 
 
Kurczak w mleku kokosowym i pistacjach
(porcja dla 2 osób)
 
Potrzebujesz:
– 1 pierś z kurczaka (ekologicznego)
– 1/2 puszki mleka kokosowego
– 2 garści odłupanych pistacji
– sól
 
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka tniesz na małe kawałeczki. Następnie lekko go solisz i mieszasz z mlekiem kokosowym. Wkładasz do lodówki na co najmniej godzinę aby kurczak zamarynował się.
2. Obrane z łupinek pistacje szatkujesz i obtaczasz w nich kawałeczki kurczaka.
3. Nastawiasz piekarnik na 220C i pieczesz kurczaka przez 20 minut. I gotowe.
 
Smacznego.
 

 
Ja do tak upieczonego kurczaka dodałam sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych, polane oliwą z oliwek i syropem z granatu i lekko posypane zmielonymi migdałami. Wyszło jak zawsze genialnie. Polecam.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 + cztery =