Niebiański deser, czyli kokosowa chmurka
Czy mówiono wam kiedyś, że na diecie nie można jeść słodkich rzeczy? Jeśli jesz mądrze i z głową, to można.
Dzisiejszy przepis jest zdrowy, fantastycznie smakuje i robi dobrze naszemu podniebieniu. Sam się przekonaj.
Niebiański deser:
– 1/2 puszki mleka kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (z jak najwyższą zawartością kakao)
– owoce (maliny, truskawki, porzeczki)
Sposób wykonania:
1. W małym rondelku podgrzej gorzką czekoladę. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej.
2. Pół puszki schłodzonego mleka kokosowego (bez płynu, który zbierze się na górze), łyżkę naturalnego miodu i łyżeczkę ekstraktu waniliowego dokładnie zmiksuj lub zblenduj. Tak powstaje bita śmietana.
3. Do małych kieliszków rozłóż bitą śmietanę, polej roztopioną czekoladą i połóż na wierzch owoce. Czekolada po chwili stwardnieje na zimnej masie kokosowej robiąc chrupiącą skorupkę.
To połączenie smaków i różnych konsystencji jest niesamowite. Lekko słodka bita śmietana z gorzką czekoladą i kwaśnym owocem. Czego chcieć więcej?
Wiem, że ten deser jest mocno kaloryczny, ale kto powiedział, że musisz wszystko zjeść na raz?
Deser najlepiej rozłożyć w małe szklaneczki lub kieliszki i trzymać w lodówce. Świetnie nadaje się na romantyczną kolację z facetem lub domowe przyjęcie. Jest idealny na zimowy dzień taki jak dzisiaj. Ciepła czekolada z lekką jak chmurka pianką. Mmmmm… Uwierzcie mi, nikt mu się nie oprze.