Smoothie: Kaki friut

Wstając rano pomyślałam, że dzisiaj jednak nie wypiję kawy, tak jak to robię prawie codziennie.  Zdecydowałam się na zdrowy początek dnia. Zdrowe  doładowanie się.  Poszłam do kuchni i mając niewielki wybór postanowiłam zrobić smoothie.  Wzięłam 2 banany i 1 owoc kaki. Wrzuciłam umyte i pokrojone owoce do pojemnika, dolałam trochę wody i zblendowałam.  Banany zawsze są u mnie głównym składnikiem shaków ze względu na duża ilość węglowodanów. Do nich wrzucam wszystko co mam pod ręką. Dzisiaj akurat padło na owoc kaki. Naywany jest też hurma, Sharon, hebanek lub presymona.

Pochodzi z obszarów tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne owoce tworzą się dopiero po 7-8 latach. Owoce wyglądem przypominają pomidor.  Są wysokoenergetyczne, zawierają dużo węglowodanów, cukrów i potasu. Są również doskonałym źródłem witaminy A, C i błonnika.  Szukając informacji na temat tego słodkiego i bardzo smacznego owocu znalazłam to: wyciąg z owoców hamuje rozwój komórek białaczki i wywołuje ich apoptozę (śmierć). Zmniejsza również poziom złego cholesterolu. 


Jestem pod wielkim wrażeniem właściwości tej rośliny.

Polecam wam wszystkim takie owocowe smakołyki.

No i jak, zachęciłam was do tego pomarańczowego owocu?

Smacznego!

*zdjecia mojego autorstwa
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 7 =