Smoothie: owoce goji

Dzisiaj w roli głównej występują suszone jagody goji. 
Pozostałe składniki:
– 2 banany
– mango
– 6 truskawek

Garść suszonych jagód goji moczyłam przez około 30 minut. Wszystkie owoce umyła, obrałam, pokroiłam i zmiksowałam. Wyszło piękne czerwone smoothie. 
Smacznego!
 

A teraz co nieco więcej o jagodach goji.
Zwierają one 18 różnych aminokwasów, 22 dietetycznych pierwiastków śladowych, a także witaminy, mikroelementy, poli- i monosacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy (beta-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, beta-kryptoksantyna, ksantofil). Poza tym posiadają w sobie również wapń, potas, żelazo, cynk, selen, ryboflawinę, witaminę C.
Owoce goji mają szerokie wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wspomagają budowę nowych komórek i  regenerują zniszczone. Wzmacniają stawy i kości, poprawiają wzrok. Opóźniają procesy starzenia – długowieczność. Stosowane są przy chorobach nerek, serca, płuc. Wzmacniają układ trawienny, zwalczają otyłość. Goja poprawia nastrój, likwiduje zmęczenie oraz usprawnia pamięć. 
No i oczywiście posiada jeszcze wiele innych zalet i właściwości.

Ja dodaję suszone owoce goji do smoothie. Ale można je dorzucać do innych deserów, do płatków, owsianki lub jogurtu. 

Prawda, że wygląda to apetycznie?

* zdjęcia mojego autorstwa


3 thoughts on “Smoothie: owoce goji”

  • Generally I don't read article on blogs, however
    I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at
    and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you,
    very nice article.

    my web page … bet angel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + 4 =