Małe co nieco na talerzu

Tadammmm!!!

To był mój wczorajszy posiłek. Zastanawiacie się co to jest to duże białe? Wygląda zabawnie, ale jest pyszne. 
Na początku bałam się to zrobić. Nie wiedziałam jak. Myślałam, że wszystko popsuję. Ale z niewielką pomocą mojego W. udało nam się! Kilka minut i było już gotowe.

A teraz popatrzcie na zdjęcie poniżej i od razu będziecie wiedzieć o czym mówię 🙂

* zdjęcia mojego autorstwa
Sałatka z jajkiem w koszulce, czyli kolejny posiłek z dostępnych rzeczy w domu. Coraz częściej udaje mi się na szybko, przygotować takie dania. Jestem z siebie dumna, gdyż nie wydaję pieniędzy i nie marnuję jedzenia. 

Skład sałatki:
– ogórek
– rukola
– sałata lodowa
– ser pleśniowy
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny malinowy
– jajka w koszulach

Jak ugotować jajka w koszulkach?

Z pomocą przyszła mi książka “Domowe gotowanie, techniki i narzędzia” wydawnictwa Buchmann. 

1. Zagotuj wodę w głębokiej patelni.
2. Zakwaś wodę cytryną lub octem.
3. Do małej miseczki wbij jedno jajko.
4. Powoli wlej jajko do gotującej się wody.
5. Gotuj jajka przez 3 minuty – jeśli chcesz by żółtko było płynne, 5 minut – jeśli chcesz by żółtko było ścięte.
6. Wyjmij jajka z wody.
7. Nożem odetnij postrzępione białko na brzegach jeśli chcesz by jajko ładnie wyglądało.

I tyle! 
Banalnie proste! Spróbuj!



0 thoughts on “Małe co nieco na talerzu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 4 =