My love: zupa z dyni w nowym wydaniu

Od roku czekałam aż liście pożółkną, będą spadać kasztany a w sklepach pojawią się wielkie, pomarańczowe dynie. Bo dynie to samo zdrowie. Dietetyczne i pożywne warzywa dyniowate. Wczoraj zdałam sobie sprawę, że dynia jest smaczna w każdym połączeniu, na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno. Uwielbiam je wszystkie. A wy?

Wczoraj udało mi się dorwać piękną dynię i od razu wiedziałam co z niej przyrządzę. Pod spodem przepis. 


Zupa z dyni

Składniki:

– dynia
– 1,5 l bulion warzywny
– 1 duża lub 2 małe cebule
– masło
– 200 ml jogurtu greckiego
– 2 gruszki
– łyżka miodu (użyłam miód gryczany z Pasiek koło Suśca)
– sól, pieprz
– nasiona słoneczniki i dyni

1. W dużym garnku, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojony miąższ dyni i pokrojone gruszki. Następnie całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.

2. Miksujemy zupę. Dodajemy jogurt i miód. Przyprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z łyżką śmietany i nasionami dyni lub słonecznika.
Zupa ma bardzo słodki smak i można wyczuć konsystencje gruszek. Nie spodziewałam się, że będzie tak smaczna. Mój mąż aż poprosił o dokładkę 🙂

Smacznego 🙂



4 thoughts on “My love: zupa z dyni w nowym wydaniu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 2 =