Tarta ze szparagami

Gdy nie wiem co zrobić na obiad. Gdy nuda wieje po kuchennym blacie. Gdy lodówka pełna jedzenia, ale nie wiadomo co z czym upichcić. To dobry moment na zrobienie tarty.

Biorę z lodówki jajka, śmietankę, zielone szparagi kupione na sobotnim targu na Notting Hill, kulkę mozzarelli i kawałek masła.
W szafce z przyprawami szukam soli, gałki muszkatołowej i mąki.
Z pułki wyciągam puszkę kukurydzy i czerwoną formę do tarty kupioną w IKEI.

Bawię się jedzeniem, mieszam składniki. Wychodzi coś naprawdę smacznego.

I znowu mąż był pod wrażeniem.


Tarta ze szparagami, kukurydzą i mozzarellą

Składniki na kruchy spód:
– 250 g mąki
– 150 g masła
– 1 jajko
– sól

1. Mieszam mąkę, sól i jajko razem, dodaję miękkie masło i zagniatam. Gotowe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Podpiekam ciasto ok 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.


Składniki na farsz:
– kukurydza
– zielone szparagi
– kulka mozzarelli
– 3 jajka
– 200 ml śmietany
– sól, gałka muszkatołowa

1. Umyte szparagi kroję na kawałki, płuczę kukurydzę i kroję w kostkę ser mozzarella. Wrzucam wszystko na podpieczone ciasto.

2. Rozbijam 3 jajka, dodaję śmietanę i przyprawy. Ubijam i wlewam na formę, przykrywając warzywa i ser. 

3. Piekę tartę w piekarniku  do ok. 30 minut w 180 stopniach, aż szparagi staną się miękkie.

Była tak dobra, że zjedliśmy całą od razu. 

To jak? Przyrządzicie podobną dzisiaj na obiad?



0 thoughts on “Tarta ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 3 =