Tarta ze szparagami
Gdy nie wiem co zrobić na obiad. Gdy nuda wieje po kuchennym blacie. Gdy lodówka pełna jedzenia, ale nie wiadomo co z czym upichcić. To dobry moment na zrobienie tarty.
Biorę z lodówki jajka, śmietankę, zielone szparagi kupione na sobotnim targu na Notting Hill, kulkę mozzarelli i kawałek masła.
W szafce z przyprawami szukam soli, gałki muszkatołowej i mąki.
Z pułki wyciągam puszkę kukurydzy i czerwoną formę do tarty kupioną w IKEI.
Bawię się jedzeniem, mieszam składniki. Wychodzi coś naprawdę smacznego.
I znowu mąż był pod wrażeniem.
Tarta ze szparagami, kukurydzą i mozzarellą
Składniki na kruchy spód:
– 250 g mąki
– 150 g masła
– 1 jajko
– sól
1. Mieszam mąkę, sól i jajko razem, dodaję miękkie masło i zagniatam. Gotowe ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Podpiekam ciasto ok 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Składniki na farsz:
– kukurydza
– zielone szparagi
– kulka mozzarelli
– 3 jajka
– 200 ml śmietany
– sól, gałka muszkatołowa
1. Umyte szparagi kroję na kawałki, płuczę kukurydzę i kroję w kostkę ser mozzarella. Wrzucam wszystko na podpieczone ciasto.
2. Rozbijam 3 jajka, dodaję śmietanę i przyprawy. Ubijam i wlewam na formę, przykrywając warzywa i ser.
3. Piekę tartę w piekarniku do ok. 30 minut w 180 stopniach, aż szparagi staną się miękkie.
Była tak dobra, że zjedliśmy całą od razu.
robiłam pizzę ze szparagami 🙂 ale na tartę sobie przepis chętnie zapiszę, ponieważ wygląda bardzo apetycznie 🙂
Oj, oj, oj – przepis ląduje na dysku i będzie czekał na wolny wieczór i jego premierę! 🙂
zapisuję przepis! 🙂
Pizza ze szparagami. Ale mi smaka narobilas 🙂 mniam mniam
Swietnie. Daj znac czy smakowala 🙂
Cudownie ! 😀