Batoniki orzechowo-bakaliowe
Chyba każdy wie co jest w składzie sklepowych ciasteczek, batoników, cukierków. Ogromna ilość konserwantów jest przerażająca. Nie zastanawiając się dłużej postanowiłam zrobić domowe smakołyki. Tym razem zrobiłam orzechowo-bakaliowe batoniki. Batoniki są bardzo słodkie i pożywne. Już jeden kawałeczek zabije największy głód.
Składniki:
– orzechy (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce)
– bakalie (suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, wiśnie, śliwki, żurawiny)
– miód
– cynamon
(proporcje według waszego uznania)
1. Zmieliłam orzechy i bakalie w maszynie Omega 8006. Możecie użyć blendera.
2. Dodałam miód i cynamon. Wszystko dokładnie zagniotłam. Blachę wyłożyłam masą i włożyłam do lodówki.
3. Po kilku godzinach wyjęłam i pokroiłam w romby.
Spróbujecie zrobić podobne?