Batoniki orzechowo-bakaliowe

Chyba każdy wie co jest w składzie sklepowych ciasteczek, batoników, cukierków. Ogromna ilość konserwantów jest przerażająca. Nie zastanawiając się dłużej postanowiłam zrobić domowe smakołyki. Tym razem zrobiłam orzechowo-bakaliowe batoniki. Batoniki są bardzo słodkie i pożywne. Już jeden kawałeczek zabije największy głód.

Składniki:

– orzechy (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce)
– bakalie (suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, wiśnie, śliwki, żurawiny)
– miód
– cynamon

(proporcje według waszego uznania)

1. Zmieliłam orzechy i bakalie w maszynie Omega 8006. Możecie użyć blendera.

2. Dodałam miód i cynamon. Wszystko dokładnie zagniotłam. Blachę wyłożyłam masą i włożyłam do lodówki.  

3. Po kilku godzinach wyjęłam i pokroiłam w romby.

Spróbujecie zrobić podobne?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 + siedem =