Szlakiem kulinarnym przez Warszawę – M aka i Woda (5/5)

Mieliście coś takiego, że z pierwszym kęsem jakiejś potrawy czujecie się jak w niebie? Myślicie sobie, że to nie może być prawda? Że to chyba niemożliwe, żeby jedzenie było aż tak smaczne? I z waszych ust wychodzą tylko jęki (och, ach, o jaaa)?

Mnie zdarzyło się to nie jeden raz. Takie miejsca mogę jednak policzyć na palcach tylko u jednej ręki, ale są to sprawdzone, genialne, obłędne miejscówki, do których zawsze będę wracać.

A więc tak było i tutaj. Zapraszam dalej do czytania i oglądania o mojej kulinarnej przygodzie w Warszawie. 



Mąka i woda

Adres: ul. Chmielna 13A
          00-021 Warszawa


Doszliśmy tam jakoś pod wieczór. Było ciepło więc usiedliśmy na dworze. Po kilku godzinach maszerowania po mieście chcieliśmy tylko coś zjeść i napić się. Jeszcze niczego nie spodziewaliśmy się.
Zamówiliśmy wino, by zrelaksować się i aby na wieczór lekko nam zaszumiało w głowie 🙂 a do tego dwie pizze. Czekamy, czekamy, już połowa butelki wina wypita. Jak zwykle obfotografowałam wszystko w około, oczywiście nie wstając z krzesła (w tym momencie zmęczenie wygrało). 




W środku stał prawdziwy piec do pieczenia pizzy, a obok kucharze lepiący ciasto. Świetna sprawa gdy można zobaczyć jak od samego początku powstaje twój posiłek. 

Dostaliśmy zamówione dania. Głodni i lekko odurzeni alkoholem łapiemy za kawałek pizzy. I co Basia zrobiła? Ochhhh… Achhhh… O matko…. O bożeeeee… Mmmmm…. i tak ładnych parę minut to trwało dopóki nie dotarło do mnie, że jesteśmy w miejscu publicznym i że może to dziwnie brzmieć 😉
Najlepsza pizza na świecie to ta w Pizzerii Mąka i Woda. Nie ma lepszej. Nawet we Włoszech nie jadłam tak smacznej, tak delikatnej, tak świetnie skomponowanej pizzy jak tu.
Gdybym miała bardziej rozepchany żołądek to nie zawahałabym się zamówić kolejnej. 

Co zamówiliśmy?

1. Funghi – pizza bez pomidorów (28 zł)
mozzarella di bufala, borowiki, pieczarki, czosnek, pecorino romano

Biała pizza z grzybami. To było coś niesamowitego. Taka lekka, delikatna ale czosnek podkręcał jej smak. Pierwszy raz spotkałam się z tym by czosnek był podawany w postaci płatków, bardzo cienkich plasterków.

2. Ortolana – pizza z sosem z pomidorów San Marzano (30 zł)
cukinia, papryka, mozzarella di bufala, domowa ricotta

Cudowne ciasto, a sos z pomidorów słodki. Sery świetnie współgrały z warzywami. Wszystko świeże i pyszne.

* zdjęcia mojego autorstwa


Polecam! Polecam! Polecam! Pizza wyśmienita i pewnie nie tylko to. Piękne miejsce, fajna pizzeria i miła obsługa.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × trzy =