Taste of Christmas | żurawinowy smakołyk

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez żurawin z jabłkami. Kiedyś dodawałam je do mięsa, a dzisiaj do ziemniaczków. Ich piękny czerwony kolor kojarzy mi się właśnie z tymi świętami. Zawsze robione były przez  moją babcie, w tym roku sama przygotowałam ten smakołyk. 

Żurawiny maja gorzkawy i kwaskowaty smak. Nie wiem czy wiecie, ale są bardzo zdrowe. Pomagają w infekcjach pęcherza moczowego, pomagają w schudnięciu. Mają również właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.

Składniki:
– 300g świeżej żurawiny
– 150-200g cukry
– 2 łyżki wody
– kilka jabłek

1. Umyte żurawiny wrzuciłam do garnka i zalałam 2 łyżkami wody.
2. Wsypałam cukier oraz obrane i pokrojone na małe cząstki jabłka. 
3. Wszystko gotowałam około 15-25 min aż zrobiły się miękkie. 
4. Do słoików włożyłam jeszcze gorące owoce o galaretowatej konsystencji, które zawekowałam.

Teraz słoiki czekają na otwarcie podczas Świąt.




0 thoughts on “Taste of Christmas | żurawinowy smakołyk”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + dziewiętnaście =