Hummus ze słonecznikiem i marchewką
Ostatnio po pracy mając chwilę czasu poszłam do Planet Organic, gdzie widziałam świetne produkty spożywcze. Znalazłam na jednej z półek Tahini (pasta sezamowa), którą dodaje się do hummusu i tym samym wpadłam na pomysł by zrobić taki posiłek w domu. Poniżej przepis na domowy hummus. Zapraszam.
Przepis na hummus z nasionami słonecznika
Składniki:
– cieciorka (użyłam z puszki)
– 1 łyżka tahini
– sok z całej cytryny
– ząbek czosnku
a do tego:
– oliwa
– nasiona słonecznika
Zblendowałam ciecierzycę z czosnkiem. Dodałam tahini, oliwę i sok z cytryny. Przystroiłam odrobiną nasion ze słonecznika. I gotowe!
W wersji dietetycznej jedz z marchewką, selerem naciowym, papryką.
W wersji normalnej możesz jeść z chlebkiem, macą, krakersami.
Hummus wyszedł obłędny. Na szczęście opamiętałam się w porę i zostawiłam dla męża. Ciekawa jestem czy mu posmakuje 😛
ooooooo 🙂 właśnie takiego przepisu mi brakowało
tyle się o hummusie naczytałam i mam ogromną ochotę wypróbować 🙂
przepis zapisuję
Już zrobiłam 😀 zjem bez niczego, bo nie mogę gryźć. Też za Twoją radą do bazowego przepisu dodałam pestki słonecznika 🙂
No i jak ci wyszło? W moim było jednak trochę za dużo czosnku, chociaż jak ktoś lubi…
No proszę, znowu udało mi się trafić w czyjś gust 🙂
Dodawaj ilości składników na oko. Próbuj i sprawdzaj. Każdy lubi co innego więc możesz dodać jeszcze innych przypraw lub ziół.
Muszę spróbować, nigdy nie jadałam;)
ja robiłam pastę ale z samej cieciorki z przyprawami, a i tak była pyszna! 🙂 muszę spróbować dodać tahini tak jak w Twoim przepisie:)) pozdrawiam!
Koniecznie 🙂
Ja kiedys tez taka robilam. Bardzo fajne wyszla 🙂