Zielony quiche

Podczas ostatniego polowania w SH kupiłam dwie małe miseczki, które można stosować do pieczenia w piekarniku. Po powrocie do domu od razu chciałam ich użyć. Na szczęście znalazłam wszystkie potrzebne mi składniki w domu aby przyrządzić zielony quiche. Przepis jest bez ciasta, bo nie chciało mi się już bawić w zagniatanie, wałkowanie itd.
 
Przepis na zielony Quiche:
 
farsz:
– połowa pora
– mała cukinia
– zielona papryka
– ząbek czosnku
 
masa jajeczna:
– 2 łyżki śmietany
– pół szklanki mleka
– 3 jajka
– przyprawy
 
1. Warzywa (por, papryka, cukinia) umyłam i pokroiłam. Czosnek pocięłam na cienkie plasterki. Wszystko włożyłam do miseczek.
 
 
2. W miseczce wymieszałam dokładnie jajka, śmietanę i mleko. Dodałam troszkę soli i gałki muszkatołowej. Masę wlałam do wypełnionych już warzywami miseczek.
 
 
 
3. Do nagrzanego (180 C) piekarnika włożyłam miseczki i piekłam przez 30 minut.
 
 
 
Szybkie i gotowe.
Wyszło jak zwykle smacznie. Możecie spytać mojego męża 😉
Wykorzystajcie dostępne w domu składniki. Spróbujcie pokombinować ze smakami.



0 thoughts on “Zielony quiche”

  • Kurczę, nigdy nie wpadłam na to aby zrobić quiche bez ciasta 😀 a przyznam, że rzadko robię tego typu dania właśnie z niechęci do wyrabiania ciasta. Chyba zastosuję Twój patent. Tylko ja nie mam takich fajnych miseczek i nie mam jak tego upiec od razy w porcjach 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − trzynaście =