Zielony quiche
Podczas ostatniego polowania w SH kupiłam dwie małe miseczki, które można stosować do pieczenia w piekarniku. Po powrocie do domu od razu chciałam ich użyć. Na szczęście znalazłam wszystkie potrzebne mi składniki w domu aby przyrządzić zielony quiche. Przepis jest bez ciasta, bo nie chciało mi się już bawić w zagniatanie, wałkowanie itd.
Przepis na zielony Quiche:
farsz:
– połowa pora
– mała cukinia
– zielona papryka
– ząbek czosnku
masa jajeczna:
– 2 łyżki śmietany
– pół szklanki mleka
– 3 jajka
– przyprawy
1. Warzywa (por, papryka, cukinia) umyłam i pokroiłam. Czosnek pocięłam na cienkie plasterki. Wszystko włożyłam do miseczek.
2. W miseczce wymieszałam dokładnie jajka, śmietanę i mleko. Dodałam troszkę soli i gałki muszkatołowej. Masę wlałam do wypełnionych już warzywami miseczek.
3. Do nagrzanego (180 C) piekarnika włożyłam miseczki i piekłam przez 30 minut.
Szybkie i gotowe.
Wyszło jak zwykle smacznie. Możecie spytać mojego męża 😉
Wykorzystajcie dostępne w domu składniki. Spróbujcie pokombinować ze smakami.
Kurczę, nigdy nie wpadłam na to aby zrobić quiche bez ciasta 😀 a przyznam, że rzadko robię tego typu dania właśnie z niechęci do wyrabiania ciasta. Chyba zastosuję Twój patent. Tylko ja nie mam takich fajnych miseczek i nie mam jak tego upiec od razy w porcjach 🙁
No widzisz, a ja to robilam z lenistwa 🙂 hihi
Sprobuj poszukac w ciuchach lub na wyprzedazach w marketach takich miseczek.