A na deser Stracciatella
Dzisiejszy przepis, który chcę Wam przedstawić można potraktować jako osobny posiłek np. na podwieczorek lub jako dodatek do samodzielnie przyrządzonego domowego ciasta.
Nazwałam go Stracciatella, gdyż w smaku przypomina właśnie ten deser, a wcale nie było to moim zmysłem by go przygotowywać. Jak to ostatnio mam w zwyczaju przygotowuję posiłek z tego co aktualnie znajduje się w domu (bez zbędnego robienia zakupów). No i wyciągnęłam z lodówki jogurt waniliowy, dodałam troszkę cukru kokosowego oraz płatków migdałowych i cocoa nibs. Wszystko zmiksowałam i ot tak wyszedł mi super smaczny posiłek.
Skład:
– jogurt waniliowy
– migdały w płatkach
– cocoa nibs
– cukier kokosowy
A później wpadłam na pomysł by upiec ciasto marchewkowe, z przepis Agnieszki Maciąg. Posypałam wierzch płatkami migdałów przez co podczas krojenia można usłyszeć cudowny dźwięk, pękających, upieczonych płatków. Coś wspaniałego. Oczywiście kawałek ciasta zostało polany musem stracciatella.