Domowy krem czekoladowy

Dla kobiety bycie na diecie jest bardzo trudne. Mamy wiele pokus z każdej strony, szczególnie gdy przed ową dietą pozwalałyśmy sobie na różne jedzeniowe zachcianki.
Nie raz zdarzało mi się wcinać czekoladę przed snem lub będąc na mieście wskakiwać do kawiarni na kawę z ciastkiem. Musimy pamiętać, że będąc w momencie gdy chcemy się odchudzić lub po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe, możemy jeść słodkie deserki. Mówiąc słodkie, mam na myśli zdrowe posiłki. Można do tego używać wielu zamienników. Robiąc ciasta zamieniajmy mąkę pszenną np na jaglaną lub kokosową, a zamiast białego cukru dodajmy ksylitol, syrop z agawy lub cukier kokosowy. Takich przykładów jest mnóstwo i zamienniki są dużo mniej kaloryczne lub po prostu zdrowsze. Także, dieta dietą ale możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na małe słodkości. Lepiej zjeść z radością mały kawałek ciastka co jakiś czas niż w przypływie złego humoru wcisnąć cały tort, a później mieć wyrzuty sumienia. 
 
A dzisiaj w przypływie chęci na coś słodkiego wymyśliłam przepis na domowy krem czekoladowy. Świetny do maczania owoców, tak jak to ja zrobiłam, do polania ciasta, czy posmarowania nim ryżowych chlebków.

 

 
 Krem czekoladowy
 
Potrzebujesz:
– 1 dojrzały banan
– 1 dojrzałe awokado
– 1-2 łyżeczki karobu w proszku (może być kakao)
– opcjonalnie coś do dosłodzenia (syrop z agawy, miód, itp.)
 
Wykonanie:
Do blendera wrzucasz wszystkie składniki i dokładnie blendujesz. Jeśli banan nie będzie dostatecznie słodki możesz dosłodzić krem.
 
Czyż to nie jest banalnie proste? Ważne aby banan  i awokado były dojrzałe, gdyż wszystkie składniki mają dokładnie się wymieszać i powstać mus.
Może smakiem za bardzo nie przypomina kremu nutella czy innego kremy czekoladowego, ale w połączeniu na przykład z owocami wypada na co najmniej 5+.
 
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × dwa =