Trzy kanapki śniadaniowe na bazie białego sera

Mówią, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie wiem, nie znam się. Dla mnie są istotne, pomimo braku czasu na ich przyrządzanie, nie wspominając o ich spożywaniu. Pobudka przed świtem wcale w tym nie pomaga. Jednak gdy mam dzień wolny, to staram się celebrować tą pierwszą przekąskę. Gdy skonsumuję pożywny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek już na samym początku dnia, czuję się syta i w ciągu kolejnych kilkunastu godzin nie jestem tak bardzo głodna, przez co nie rzucam się łapczywie na jedzenie.
Marzy mi się, aby każda potrawa w ciągu dnia tak wyglądała. Była starannie przygotowana, udekorowana i z ochotą i smakiem spożyta. Chciałabym, aby każdy składnik przyrządzanych potraw był ekologiczny, najlepiej wychodowany we własnym ogródku.
Ostatnio miałam małą zachciankę na biały ser. Znalazłam go w polskim sklepie i przyrządziłam dzisiaj mega pyszne kanapki na śniadanie. Zobaczcie sami co z nim zrobiłam. Jak dla mnie śniadanie idealne.
 

Trzy kanapki śniadaniowe na bazie białego twarogu
 
Zacznijmy od podstaw, czyli od chlebka. Najlepiej byłoby użyć zdrowego, bez szkodliwych dodatków, sztucznie nie nadmuchanego. Może być prawdziwy chleb na zakwasie lub żytni z ziarnami lub ryżowego chlebka. Ja użyłam chrupkiego pieczywa z sezamem.
Następnie bazą moich kanapek jest twaróg, który połączyłam z odrobiną mleka roślinnego aby był bardziej zwarty. Nie dodałam do niego żadnych przypraw bo chciałam by było wszystko jak najbardziej naturalne w smaku.
Na każdą z kanapek ułożyłam zupełnie inne dodatki. Na pierwszej była rzodkiewka pokrojona w plasterki, na niej nasiona słonecznika i udekorowana delikatnie koperkiem. Na drugiej kanapce znalazły się plasterki ogórka, szczypta nasion czarnuszki (dla lepszego trawienia i smaku) oraz odrobina koperku. Na trzeciej kanapce, mojej ulubionej, znalazł się wędzony łosoś (złapany, a nie wyhodowany) z koperkiem, skropiony sokiem z cytryny.
 
Składniki:
 
– chleb (chrupki, ryżowy, razowy, żytni)
– twaróg i odrobina mleka roślinnego, jogurtu greckiego
– łosoś wędzony
– rzodkiewka
– ogórek
– świeży koperek
– nasiona czarnuszki
– nasiona słonecznika
– cytryna
 
 
Całość śniadania dopełniła szklaneczka świeżo wyciśniętego soku z warzyw (jarmuż, marchew, burak) i jabłka.
 
Wszystko naprawdę smaczne i zdrowe, aż chyba na drugie śniadanie zjem to samo 😀
 
 
 
 
Jeśli potrzebujecie więcej inspiracji na kanapkowe śniadanie to zapraszam do moich wcześniejszych wpisów:
 
 


0 thoughts on “Trzy kanapki śniadaniowe na bazie białego sera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem + jeden =