Bananowe placuszki

Bananowe placuszki
Od kiedy tylko pamiętam byłam miłośniczką wszelkich placuszków, naleśników i racuchów. Najlepiej jak była w nich mąka, jajka, mleko i dużo cukru. Miłość do takiego jedzenia pozostała do dzisiaj, jednak zamieniam kilka składników na inne, przez co moje potrawy wcale nie są gorsze w smaku, lecz są zdrowsze i pożywniejsze.
 
A wy lubicie placuszki? Jeśli wasza odpowiedź brzmi TAK, to zapraszam na przepis, który jest poniżej.
 
 
Bananowe placuszki 6-8 sztuk
 
Potrzebujemy:
– 1 duży dojrzały banan
– 2 łyżki ekologicznych płatków jaglanych (lub innych)
– 1 łyżka karobu (lub kakao bez cukru)
– 1 jajko
– szczypta proszku do pieczenia
– olej kokosowy
 
Przygotowanie:
Widelcem rozgniatamy banana, dosypujemy płatki jaglane, karob oraz proszek do pieczenia, a na koniec jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Nie przejmujcie się jeśli pozostaną większe grudki banana.
Smażymy placuszki z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym.
 
Dodatkowo użyłam:
orzechów, migdałów, gruszki, ekologicznego masła orzechowego z kakao.
Aby uzyskać taki efekt jak na zdjęciach, posmarowałam każdy placuszek masłem orzechowym i ułożyłam jeden na drugim. Następnie przyozdobiłam płatkami migdałów, orzechami włoskimi i plastrami słodkiej gruszki.

 
Deser, który również może być słodkim śniadaniem wyszedł fantastycznie. Jest smaczny, w miarę słodki, choć nie użyłam ani grama cukru, i mega sycący. Możecie zjeść wszystkie placuszki samemu lub podzielić się nimi z kimś. Około 8 placuszków w zupełności wystarczy na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób. Spróbujcie sami.
Jest to posiłek z małej ilości składników (możecie dodać do nich co tylko macie w domowych szafkach kuchennych) i bardzo szybki w wykonaniu.
 
No i jak wam się podoba mój pomysł??


0 thoughts on “Bananowe placuszki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =