Piankowy deser o smaku mango

Piankowy deser o smaku mango
Od zawsze lubiłam ptasie mleczko. Gdy kupuję pudełko o waniliowych smaku ledwo hamuję się przed wciśnięciem całego na raz. Nie mam pojęcia co w nich jest takiego wciągającego. Może tak podziałały na mnie reklamy w telewizji, że podczas ich jedzenia czuję się jakbym była w siódmym niebie? Może.
 
Niestety nie znam jeszcze sposobu na zrobienie ptasiego mleczka w domowej wersji, która byłaby zdrowa i dietetyczna, ale ostatnio udało mi się stworzyć deser o podobnej konsystencji pianki. W zupełnie innym smaku ale myślę, że równie dobrze może zastąpić ten znany chyba w całej Polsce smakołyk.
 
Aby taki deser miał konsystencję pianki należy przygotować go na bazie orzeszków nerkowca i mleka kokosowego, ale o tym wszystkim dowiecie się poniżej.
 

Mus o smaku mango
 
Potrzebujesz:
– 1 dojrzałe mango
– 1 puszka mleka kokosowego
– garść orzechów nerkowca
– 5 sztuk suszonych daktyli
– 1 banan

 
Przygotowanie:
1. Orzechy nerkowca i daktyle namocz przez kilka minut we wrzącej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się przynajmniej części chemikaliów, którymi są pokryte oraz staną się bardziej miękkie, dzięki czemu będą łatwiejsze do zblendowania.
2. Użyj schłodzonego mleka kokosowego (tylko część stałą a płyn, który pozostanie na dole możesz użyć do innego smoothie lub go wylać).
3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Nie dodawaj żadnego płynu bo chcemy uzyskać piankę a nie owocowe smoothie.
4. Po kilku minutach blendowania powinna utworzyć się piankowa konsystencja deseru. Następnie przełóż do miseczek lub zjedz ze smakiem prosto z blendera!

 
Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 2 =