Sałatka z ryżem, czyli moje comfort food

Sałatka z ryżem, czyli moje comfort food

Nigdy nie przypuszczałam, że ten przepis wyląduje na blogu. Dlaczego? Bo jest taki zwyczajny. Niby nie ma w niej nic interesującego, ekstrawaganckiego czy przyciągającego wzrok. Sałatka z ryżem jest z pozoru przeciętna, pospolita. Ma w sobie tylko kilka prostych składników, przez co wydaje się być nudna i nieatrakcyjna do spróbowania. 

Pomimo, że jest mało interesująca, sałatka jest smaczna, z lekko słodka, a dzięki chrupiącej kukurydzy zapada w pamięci. Pasuje na każdą okazję, czy to na Wielkanocny stół, urodzinowe przyjęcie, czy samotny wieczór filmowy. Jest mega sycąca, jednak ma się ochotę wciągnąć cały półmisek na raz, bo jest tak pyszna.

slow food sałatka

To danie, to taki mój comfort food, slow food. Co to znaczy?

Dla mnie, to takie proste, ulubione, smaczne danie, które można jeść gdy nie ma się pomysłu na nic innego lub gdy jest smutno, taki poprawiacz nastroju. Dodaje mi ono energii, przywołuje miłe wspomnienia. To potrawy, które przygotowuje się szybko i łatwo, bez udziwniania i wielogodzinnego przygotowywania. 

Najlepiej smakuje gdy zmęczona po pracy wracam do domu lub gdy mam zły dzień i mój mąż chce mi poprawić nią humor. Skład sałatki jest krótki, a przyrządzenie jej jest banalnie proste.

Nie potrafię sobie przypomnieć skąd mam przepis na nią. Wydaje mi się, że znam go od wieków, jest częstym bywalcem naszego stołu. Dopiero niedawno przyrządziłam ją dla swojej mamy i tak bardzo jej posmakowała, że prosiła mnie abym znowu ją zrobiła.

Sałatka nie powala wyglądem, jest wręcz niefotogeniczna, ale co z tego skoro jest tak dobra. Jej smak i fakt, że zmyka z talerza tak szybko przeważa nad jej wizualną częścią. 

Sałatka wcale nie musi wyglądać, sałatka musi smakować!

sałatka w stylu slow food sałatka z ryzem

Sałatka z ryżem, kukurydzą i tuńczykiem

Potrzebujesz:

  • ugotowany ryż (ja przeważnie używam zwykłego białego, ale z brązowym też jest smaczna)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka/słoik słodkiej kukurydzy
  • majonez
  • śmietana
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Ryżu do tej sałatki gotuję mniej więcej 1-1,5 szklanki, ale to od was zależy jak dużo chcecie go w sałatce. Jeśli chodzi o przyprawy, to ja czasem dodaję a czasem nie. Jeśli jest dobrze ugotowany ryż, kukurydza jest słodka, to wcale nie potrzebuję wtedy dodawać żadnych przypraw. 

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż wedle przepisu. Ja zawsze do tej sałatki gotuję ryż na wodzie pod przykryciem, w proporcji 1:2. Ugotowany ryż studzimy.
  2. Płuczemy kukurydzę, odcedzamy tuńczyka. 
  3. Do ryżu dodajemy kukurydzę, tuńczyka, ze dwie kopiaste łyżki majonezu i około dwóch łyżek śmietany, a następnie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

sałatka

Prawda, że to było proste i przyjemne przyrządzenie dania? A teraz zabierajcie się za jej zjedzenie. Smacznego!



23 thoughts on “Sałatka z ryżem, czyli moje comfort food”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 − trzy =