Kotlety z kaszy gryczanej dla małych i dużych
Jeszcze dwa dni temu miałam problem z wymyśleniem nowego dania dla synka. Ciągle jadał to samo, a to zupka (rosół, pomidorowa, krupnik), leczo z warzywami z dodatkiem kasz lub makaronów, pasta z pomidorami, kaszki domowej roboty, twarożki, świeże owoce, jajka pod każdą postacią z warzywami, itd. Już mnie samą znudziły te dania, nie wspominając Leona. Wczoraj przyszedł mi z pomocą mój mąż. Podrzucił mi kilka pomysłów i nagle moja wyobraźnia, co do smaków oraz ich mieszania, niesamowicie rozbudziła się. Tym sposobem przygotowałam przepis, w którym zasmakują się i młodzi i starsi. Są to kotlety z kaszy gryczanej.
Mam dla Ciebie przepis na całkowicie wegańskie, pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz kotlety z kaszy gryczanej, które do złudzenia wyglądają jak mielone. Są banalnie proste w wykonaniu, choć troszkę czasu trzeba przeznaczyć na ich produkcję, ale z takiej porcji wyjdzie wam wielki kopiec kotletów.
Ten przepis nadaje się dla maluszków po 1 roku życia, starszych dzieci, nastolatków i dorosłych. Nie pogardzą nimi wegetarianie i weganie. Można je zaserwować w formie zwykłych kotletów, w bułce jak burgery lub rozdrobnione z dodatkiem leczo. Sposobów ich podania jest wiele, zależy od okazji. Będą świetnie wyglądały na wszelkich przyjęciach jako mini-burgery. Co kto woli.
My zajadamy się tymi kotletami z kaszy gryczanej, aż nam się uszy trzęsą. Jestem pewna, że i wam przypadną do gustu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Kotleciki z kaszy gryczanej
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej (ja użyłam niepalonej)
- cały brokuł
- 1 słodki ziemniak (batat)
- nasiona: słonecznik, dynia, itp (ja użyłam dyni i płatków migdałowych)
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski, natka pietruszki, czosnek, (ja użyłam soli i pieprzu)
- oliwa z oliwek
- olej
Przygotowanie:
- Umyj, przekrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku słodkiego ziemniaka. 200 stopni przez 30-40minut.
- Umyj i ugotuj brokuła.
- Wypłucz dokładnie kaszę gryczaną i ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Na suchej patelni upraż nasiona (przez kilka minut, podrzucając patelnią).
- Po ostudzeniu kaszy i warzyw, połącz ze sobą wszystkie składniki i całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. (warzywa, kasza, przyprawy, nasiona, oliwa)
- Z masy uformuj kotleciki. Smaż na patelni aż staną się chrupiące i złociste. Jeśli będziesz piekł w piekarniku to pamiętaj aby je wcześniej posmarować olejem aby skórka była chrupiąca.
Smacznego!
Daj mi koniecznie znać czy i Tobie smakowały. Ja już wiem, że będą one często gościły na naszym stole i podczas spacerów jako przekąska.
Inny przepis na danie dla dzieci znajdziecie również tutaj. Przepyszna i zdrowa zupka pomidorowa. Mój synek ją uwielbia.