Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem – przepis

Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem – przepis

Od jakiegoś czasu nie jem mięsa. Próbuję kombinować w kuchni z przepisami takimi jak w dzisiejszym wpisie – warzywna zapiekanka, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i nie powtarzały się za często. Nasz synek je już wszystko to co my, więc nie muszę gotować specjalnie dla niego innego posiłku. W kuchni nie żałuję przypraw i mieszania, czasem różnych a czasem zupełnie nie pasujących do siebie smaków. Soli używam mało ale resztę suszonych i świeżych ziół dodaję sporo do naszych potraw.

Lubię gdy w potrawie jest wiele różnych produktów, warzyw, nasion, itd. dlatego moja warzywna zapiekanka ma ich sporo w swoim składzie. Wszystkie te składniki, według mnie, idealnie do siebie pasują. Można je wymieniać na inne, podobne lub dodać nowe, które urozmaicą przepis. 

Danie to nadaje się dla dzieci powyżej 1 roku życia lub mniej, jeśli ktoś wcześniej podaje dziecku nabiał i przyprawy. Warzywna zapiekanka sprawdzi się o każdej porze dnia, może być podana na śniadanie, lekką kolację lub obiad w biegu trzymana w pudełku na wynos.

Ta warzywna zapiekanka jest kolorowa, smaczna i zdrowa. Wymaga nieco więcej czasu przygotowania ale uwierz mi, warto!

warzywna zapiekanka

Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem

 

Składniki:

  • brokuł
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 5 jajek
  • mała śmietana, jogurt grecki lub inny
  • ser (użyłam 2 plasterki sera żółtego, może być mozzarella)
  • przyprawy (użyłam: soli, bazylii, pieprzu, kminu rzymskiego, czosnku, suszonej cebuli, papryki wędzonej, płatów drożdżowych)

Przygotowanie:

  1. Umyj i ugotuj brokuła.
  2. Cebulę, czosnek, paprykę, cukinię pokrój i podsmaż na patelni na odrobinie oleju (w tej kolejności). Gdy lekko zmiękną wyłącz gaz i dodaj zielony groszek. Zamknij pokrywką i poczekaj chwilę aż groszek zmięknie. 
  3. W tym czasie zmieszaj jajka z jogurtem, serem i przyprawami.
  4. Do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć wszystkie warzywa i zalej płynem jajecznym.
  5. Piecz zapiekankę w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach.

Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczna. Tę warzywną zapiekankę można zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Łatwo jest ją przenieść i można jeść nie używając sztućców. 

Jest fantastycznie doprawiona i już przy pierwszym kęsie zaczniesz potakiwać głową, a twoje kubki smakowe wylecą gdzieś na orbitę. To co, chcesz się przekonać?

przepis



9 thoughts on “Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem – przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 3 =