Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem – przepis
Od jakiegoś czasu nie jem mięsa. Próbuję kombinować w kuchni z przepisami takimi jak w dzisiejszym wpisie – warzywna zapiekanka, aby posiłki były urozmaicone, zdrowe i nie powtarzały się za często. Nasz synek je już wszystko to co my, więc nie muszę gotować specjalnie dla niego innego posiłku. W kuchni nie żałuję przypraw i mieszania, czasem różnych a czasem zupełnie nie pasujących do siebie smaków. Soli używam mało ale resztę suszonych i świeżych ziół dodaję sporo do naszych potraw.
Lubię gdy w potrawie jest wiele różnych produktów, warzyw, nasion, itd. dlatego moja warzywna zapiekanka ma ich sporo w swoim składzie. Wszystkie te składniki, według mnie, idealnie do siebie pasują. Można je wymieniać na inne, podobne lub dodać nowe, które urozmaicą przepis.
Danie to nadaje się dla dzieci powyżej 1 roku życia lub mniej, jeśli ktoś wcześniej podaje dziecku nabiał i przyprawy. Warzywna zapiekanka sprawdzi się o każdej porze dnia, może być podana na śniadanie, lekką kolację lub obiad w biegu trzymana w pudełku na wynos.
Ta warzywna zapiekanka jest kolorowa, smaczna i zdrowa. Wymaga nieco więcej czasu przygotowania ale uwierz mi, warto!
Warzywna zapiekanka z zielonym groszkiem i brokułem
Składniki:
- brokuł
- czerwona papryka
- cukinia
- cebula
- ząbek czosnku
- 1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- 5 jajek
- mała śmietana, jogurt grecki lub inny
- ser (użyłam 2 plasterki sera żółtego, może być mozzarella)
- przyprawy (użyłam: soli, bazylii, pieprzu, kminu rzymskiego, czosnku, suszonej cebuli, papryki wędzonej, płatów drożdżowych)
Przygotowanie:
- Umyj i ugotuj brokuła.
- Cebulę, czosnek, paprykę, cukinię pokrój i podsmaż na patelni na odrobinie oleju (w tej kolejności). Gdy lekko zmiękną wyłącz gaz i dodaj zielony groszek. Zamknij pokrywką i poczekaj chwilę aż groszek zmięknie.
- W tym czasie zmieszaj jajka z jogurtem, serem i przyprawami.
- Do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć wszystkie warzywa i zalej płynem jajecznym.
- Piecz zapiekankę w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach.
Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczna. Tę warzywną zapiekankę można zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Łatwo jest ją przenieść i można jeść nie używając sztućców.
Jest fantastycznie doprawiona i już przy pierwszym kęsie zaczniesz potakiwać głową, a twoje kubki smakowe wylecą gdzieś na orbitę. To co, chcesz się przekonać?
W moim domu jadłabym ją sama
A dlaczego? Bo warzywna, bo bez mięsa?
Pożywne i zdrowe 🙂 Do tego bardzo fajnie wygląda 🙂
Właśnie takie było moje zamierzenie 😀
Dzięki Tobie mam super przepis an obiad 🙂 Nie mogę się doczekać, aż tego spróbuje 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Fajna, chętnie ją zrobię
pyszności!!
świetne!