Taste of Christmas | żurawinowy smakołyk
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez żurawin z jabłkami. Kiedyś dodawałam je do mięsa, a dzisiaj do ziemniaczków. Ich piękny czerwony kolor kojarzy mi się właśnie z tymi świętami. Zawsze robione były przez moją babcie, w tym roku sama przygotowałam ten smakołyk.
Żurawiny maja gorzkawy i kwaskowaty smak. Nie wiem czy wiecie, ale są bardzo zdrowe. Pomagają w infekcjach pęcherza moczowego, pomagają w schudnięciu. Mają również właściwości antybakteryjne i przeciwrakowe.
Składniki:
– 300g świeżej żurawiny
– 150-200g cukry
– 2 łyżki wody
– kilka jabłek
1. Umyte żurawiny wrzuciłam do garnka i zalałam 2 łyżkami wody.
2. Wsypałam cukier oraz obrane i pokrojone na małe cząstki jabłka.
3. Wszystko gotowałam około 15-25 min aż zrobiły się miękkie.
4. Do słoików włożyłam jeszcze gorące owoce o galaretowatej konsystencji, które zawekowałam.
Teraz słoiki czekają na otwarcie podczas Świąt.
ja tez uwielbiam zurawinę 🙂 i tez w tym roku przygotowywałam słoiczki ale bez jabłek, ciekawy pomysł , następnym razem skorzystam 🙂
Nie dość, że są smaczne to i zdrowe 🙂 Czyli to co lubię najbardziej.