My love: zupa z dyni w nowym wydaniu
Od roku czekałam aż liście pożółkną, będą spadać kasztany a w sklepach pojawią się wielkie, pomarańczowe dynie. Bo dynie to samo zdrowie. Dietetyczne i pożywne warzywa dyniowate. Wczoraj zdałam sobie sprawę, że dynia jest smaczna w każdym połączeniu, na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno. Uwielbiam je wszystkie. A wy?
Wczoraj udało mi się dorwać piękną dynię i od razu wiedziałam co z niej przyrządzę. Pod spodem przepis.
Zupa z dyni
Składniki:
– dynia
– 1,5 l bulion warzywny
– 1 duża lub 2 małe cebule
– masło
– 200 ml jogurtu greckiego
– 2 gruszki
– łyżka miodu (użyłam miód gryczany z Pasiek koło Suśca)
– sól, pieprz
– nasiona słoneczniki i dyni
1. W dużym garnku, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojony miąższ dyni i pokrojone gruszki. Następnie całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
uwielbiam zupę dyniową 🙂 przepisu z gruszką jeszcze nie widziałam
kusi mnie zupa z dyni, hmmm 🙂
Oj koniecznie, koniecznie. Jeśli lubisz dania na slodko to musisz ja zrobic. I daj znac czy ci posmakowala 🙂
Rzeczywiscie kusi, kusi. Więc nie zwlekaj tylko zrob taka. Mysle, ze i tobie posmakuje 🙂